Blog

Theory U
Onlangs nam ik deel aan een inspirerende training, gebaseerd op het boek van Otto Scharmer over de Theory U. Onze samenleving is complex en veranderingen gaan snel. Omgaan met die veranderingen lukt niet door terug te vallen op ervaringen uit het verleden. “We moeten leren van de toekomst, zoals die nu al ontluikt,” dat is wat Scharmer zegt. Leren van de toekomst vraagt om intuïtie, moed en leren leven met onzekerheid en spanning van het “niet weten”. Openheid van geest, hart en wil en hun onderlinge wisselwerking, vormt de kerngedachte van de Theory U.

Tijdens die training krijgen we een lastige puzzel voorgelegd en dan blijkt dat één van de deelnemers van mijn groep de oplossing al kent. Ze vraagt vervolgens aan ons: “zal ik die oplossing ook aan jullie vertellen?” En ja hoor, allemaal willen we graag de oplossing weten, zodat onze opdracht binnen enkele minuten klaar is. We wachten tot de andere groepen klaar zijn.

Proces
Tijdens dat wachten valt op dat bij de andere groepen veel wordt gelachen. Zij proberen van alles om een oplossing te vinden, maar pogingen mislukken, ze roepen elkaar toe, er ontstaan nieuwe ideeën, maar ze blijven samen ingespannen werken aan hun opdracht. Na een half uur vinden ze de oplossing en presenteren het resultaat vol trots. Ze vertellen over ieders aandeel in het geheel. Ze genieten na van de manier waar op zij een ogenschijnlijk onoplosbaar probleem, samen tot een goed einde brengen. Er is een sterke binding tussen de groepsleden ontstaan, ze voelen zich samen verantwoordelijk voor het proces en het resultaat.

Ego..
Hoe anders is de stemming in onze groep… geen trots of plezier, eerder een beschaamd gevoel. Wij zien in dat we een prachtig proces gemist hebben. Wij lieten ons verleiden, wellicht door ego’s en competitiedrift. Toen één van ons dé oplossing wist, stopten wij met nadenken en werken, wij waren als eerste klaar maar voelden ons bepaald geen winnaar…

Patronen
“Ik weet het antwoord of de oplossing van dit vraagstuk nog niet” dat hoor ik managers niet vaak zeggen. De verleiding om met oplossingen te komen kan groot zijn, al dan niet gedreven door competitie, ego of omdat dat je rolopvatting is. Maar dat levert dus geen vernieuwende ideeën op en zeker geen betrokkenheid van medewerkers. Wat een professioneel team op die manier onthouden wordt is nieuwe energie en werkplezier en een stevige bijdrage leveren aan die gezamenlijke zoektocht.

Open
De kracht van het “niet weten” betekent dat je met elkaar op zoek gaat vanuit een vraag, met de intentie samen oplossingen te genereren. Dat doe je door open te staan voor elkaars ideeën, door vanuit je hart samen te zoeken. Door je oordeel, cynisme en angst achterwege te laten en in plaats daarvan diepgaand te luisteren. Dan genereer je nieuwe mogelijkheden. Alle reden dus om ook mijn eigen ego en competitiedrift te temmen.

Geni Horstink
 
 
 

Contact

Geni Horstink Advies Geni Horstink
Reeverdijk 13
7217 LA Harfsen
T 0573-430892
M 06-51134149
E info@genihorstinkadvies.nl

Blog


Geplaatst op: 29 oktober 2019Zondag was er een item op het NOS journaal dat me raakte. Ik dacht meteen 'wow wat een prachtige oplossing heeft Stella bedacht voor álle betrokkenen'. Ik vroeg me bij dit verhaal ook af: 'wat werkt hier dan zo goed?' 
Lees verder
Copyright 2011 - Geni Horstink Advies  -