Blog

Hoe leren mensen samenwerken in netwerken? Als eerste stap begeleid ik een korte workshop voor de 75 betrokken medewerkers. Doel: medewerkers patronen laten zien in de manier waarop zij nu samenwerken.

Ter voorbereiding vraag ik om een anonieme casus aan te leveren, een klantsituatie die redelijk complex is maar wel veel voorkomt. Het is essentieel om de focus te houden op een klant(vraag) en dan een heldere vorm te vinden om patronen die zich voordoen in beeld te brengen.

In de bijeenkomst die volgt, vertel ik het verhaal van de klant en ik sta in het midden van de zaal tussen alle medewerkers van de verschillende afdelingen in. Stap voor stap vraag ik met wie ik als klant in contact kom als ik me meld bij de gemeente en wie er vervolgens dan betrokken raakt bij mijn klantvraag. Iedere betrokkene houdt de rode draad vast van een bol wol, zodat er al na 10 minuten een duidelijk patroon zichtbaar wordt. Een complex, ingewikkeld spinnenweb van draden en de klant staat buiten spel. Niemand die er aan denkt om met de klant in contact te blijven.

Er gaat een schok door de zaal; er ontstaat rumoer en ik hoor emotionele reacties, dat het zo erg was hadden ze niet gedacht. Terwijl ik daar nog midden in het spinnenweb sta, stel ik een aantal vragen:
  • wat zien jullie nu, wat valt jullie op?
  • wat vinden jullie hiervan?
  • is dit herkenbaar?
  • Is dit wat jullie willen?
Een indringend gesprek is het gevolg. Na de workshop organiseer ik nog drie dialooggesprekken tussen klanten, medewerkers en betrokken leidinggevenden. De samenwerking wordt aangepast, maar een jaar later spreken medewerkers nog steeds over “die rode bol wol”.
 
 
 

Contact

Geni Horstink Advies Geni Horstink
Reeverdijk 13
7217 LA Harfsen
T 0573-430892
M 06-51134149
E info@genihorstinkadvies.nl

Blog


Geplaatst op: 29 oktober 2019Zondag was er een item op het NOS journaal dat me raakte. Ik dacht meteen 'wow wat een prachtige oplossing heeft Stella bedacht voor álle betrokkenen'. Ik vroeg me bij dit verhaal ook af: 'wat werkt hier dan zo goed?' 
Lees verder
Copyright 2011 - Geni Horstink Advies  -